Beccus Karlavagn - Häxkonst & Magi - Skörda, torka och förvara örter

 

Skörda, torka och förvara örter

När du läst på ordentligt om några särskilda örter och vet hur du ska använda dem, kanske du är intresserad av att samla in några för eget bruk. Läs på noga innan, om örten ifråga. Detta vare sig du tänkt använda den till någon form av förtäring, rökelse eller bara ha den hängande i ett rum. För förtäring är det ju självklart att man måste veta vad man gör, men starkt giftiga växter bör heller inte göras till rökelse. Vissa växter kan dessutom ha så stark växtsaft att du får utslag i händerna bara du plockar dem! Därav mina varningar. Du ansvarar själv för det du gör. Jag ansvarar inte för andras ev. misslyckanden! (Detta känns egentligen onödigt att upprepa, men jag säger det för säkerhet skull.)

Insamling

Image © Beccus

Om du odlat dina örter själv blir det ju genast enklare. Du vet vad du har för sorter och har antagligen automatiskt hållit örterna borta från avgaser etc. När man samlar in vilt växande örter, bör man göra det långt ifrån vägar och liknande. Se till att du inte förväxlat den ört du är ute efter, med någon annan.

Det bör vara torrt ute när du samlar in dina örter. Däremot inte middagstid och som allra varmast.

Fråga plantan först om du får ta något. Säg högt, viska tyst eller visualisera dina avsikter. Säkert får du svar på något vis. Kniv, sax eller sekatör är praktiskt att använda och du riskerar inte att förstöra hela plantan genom att rycka och slita.
Skövla inte! Lämna alltid något kvar.

Håll reda på det du samlat och lägg i exempelvis en korg. Plastpåse är inte att föredra.

Torkning

Photo © Beccus

Bunta ihop de nyplockade örterna i tunna knippen. De får inte vara för tjocka, för då kan knippet mögla i mitten när du hängt det på tork. Det är en bra idé att sätta ihop dem med gummiband, då örterna krymper lite när de torkar. Du vill ju inte att de ska ramla ur och hamna på golvet.

Häng dina örter där det är torrt, mörkt och gärna varmt. (Ett badrum eller kök är alltså inte det bästa stället!) En svalare plats går också bra, men då får det inte vara fuktigt. Örterna torkar förstås inte lika snabbt när det är svalare. En torr vind, klädkammare, skrubb eller liknande, med något sånär god luftcirkulation är perfekt. Och glöm inte att örterna ska ha det så mörkt som möjligt. Särskilt viktigt är det att hålla dem borta från solljus.

Lösa, mindre växtdelar kan man torka i papperspåse eller på en torkställning gjord av tunt tyg, om det inte fungerar att hänga upp dem. En torkställning kan du enkelt göra genom att tex. spänna upp tyget över en låda eller träram, så att luft kan cirkulera även under örterna. Har du tillgång till ett nät med fina maskor, kan det vara ännu bättre än tyget. Lägg inte dit mer växtdelar, utan att allt kan torka ordentligt. Samma sak gäller i papperspåse.

Om du vill göra en tavla av dina torkade örter, eller dekorera något med dem, är det praktiskt att pressa dem. Torkböcker för bl.a frimärken fungerar utmärkt. Eller bred ut några lager papper som underlag, lägg på örtena och lägg mera papper över. Använd böcker eller liknande som tyngd. Ibland kan man behöva byta papper någon gång under torktiden.

Örtena är torra när de prasslar som papper.

 

Förvaring

Photo © Beccus

När örterna torkat ordentligt är det dags tänka på förvaring. Beroende på vad du ska använda respektive ört till, finfördelar du den därefter. Till rökelse tex. smular du örten i mindre bitar. Den ört du vill hänga upp för olika ändamål, är ju mest praktisk att låta vara hel. Till örtmedicin plockar du av den eller de växtdelar du ska använda.

Använd helst burkar eller krukor som släpper in väldigt lite ljus, eller inget alls. Plast är inget bra material att förvara örterna i. Använd istället förvaringskärl av keramik eller glas. Att ha lock på är nödvändigt. Örterna bör hållas borta från både ljus och luft. Förvara torrt och svalt.

Märk upp kärlen ordentligt, så du vet precis vad du har för ört i vart och ett av dem.

Plocka gärna fram örterna efter hand som du förväntas använda dem, och ha i "aktuella burkar", för att inte öppna och släppa in ljus och luft i hela "örtlagret", så fort du behöver något.

Infrysning

Om du tänkt använda örter i matlagning eller till örtmedicin, kan det i vissa fall vara bättre att frysa dem direkt. Isåfall kan styckfrysning vara ett bra förslag. Bred ut växtdelarna på plåt, bricka eller liknande. Ställ in brickan i frysen, men undvik att ha den övertäckt. När örterna är frysta; placera dem i burkar med lock. En annan variant är att frysa dem i rent vatten. Du kan använda en vanlig iskubslåda, som man gör isbitar till drinken med. Sedan är det bara att ta upp så många bitar du vill ha och tillsätta i exempelvis grytor, när du lagar mat.

Lycka till!

© Copyright Beccus 2003 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

Photo of plant, basket, dried flowers and box © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus